top imobiliare  
 

Inapoi la stiri


Previziuni privind preturile proprietatilor in 2010

[12/04/2010]

La sfarsitul anului 2009 toti cei care activau in domeniul imobiliar erau foarte convinsi ca preturile au atins cel mai mic nivel posibil. O parte din expertii imobiliari au recunoscut ca in 2009 pret£ul terenurilor a coborat cu aproximativ 70% iar scaderea medie la cladiri a fost de peste 25%.

Am intalniti multi agenti imobiliari care erau foarte convinsi cand afirmau ca un apartament nu se poate “ieftini mai mult” si ca in mod sigur in 2010 preturile vor creste usor. Cei care insa cunosc valoarea banului si stiu cum se pot castiga banii in ziua de azi erau insa la fel de convinsi ca in anul 2010 preturile vor scadea in continuare, si se pare ca au avut dreptate !

Pe piata sunt foarte putini bani si, probabil vor fi si mai putini in viitor. “Genialii” nostri guvernanti au reusit “sa puna economia pe butuci”. In ultimul an peste 32000 de firme au intrat in insolventa si, atentie vorbim despre firme care lucrau, care faceau profituri si nu despre acele mici firme despre care primul ministru si fostul ministru de finante spuneau ca “nu conteaza”. Criza mondiala a afectat in mod normal si economia romaneasca iar masurile luate de guvernanti au accentuat-o. Asa ca, sunt din ce in ce mai putini bani de investitii iar posibilitatile de a-si cumpara o casa pentru marea masa a romanilor sunt din ce in ce mai mici. Cei care au bani, in mod normal nu investesc acum! De ce sa o faca acum cand, dupa cum merge economia, isi dau seama ca lucrurile vor merge si mai rau si, peste 1 an, vor cumpara pe nimic terenuri si imobile! 

Si ca sa fie totul si mai negru anul 2010 se dovedeste a fi anul international al cutremurelor. Multi potentiali cumparatori incep sa se intrebe cat de sigure sunt constructiile facute de marii dezvoltatori romani.

Noi credem ca este doar inceputul unei schimbari in mentalitatea cumparatorilor. Pentru prima data romanii care isi doresc o casa incep sa isi puna problema sigurantei. Oricum, la veniturile din ziua de azi o casa sau in apartament e mult (pentru cea mai mare parte a romanilor), iar daca tot dai o avere pe o proprietate vrei sa te simti in siguranta.

O alta schimbare in mentalitatea cumparatorilor este cea legata de confortul termic. Tot mai multi cumparatori isi pun serios problema calitatii termoizolatiei. Incep sa constientizeze cat de greu se castiga banii si cat de usor pot fi risipiti prin pierderea de energie.

Dar pana la urma nu toti gandesc asa! Exista in continuare un segment de clientela pentru care important este doar pretul !!! Suntem insa si noi curiosi sa vedem ce solutii vor gasi dezvoltatorii pentru acestia. Poate, ca si in China, vor apare si la noi locuintele de 2 mp. !

Trimite unui prieten: e-mail: numele dvs:

SEO: PERSEUS S.R.L.